0 0 0 0 0 px

Prehrambena industrija i HACCP

Naši klijenti u području hrane su velike multinacionalne kompanije, izuzetne domaće proizvodne tvrtke, HRN EN ISO/IEC 17025 akreditirani ispitni laboratoriji, ali i mali restorani. Mi smatramo da razina kvalitete naših usluga mora biti ista za sve, jer samo na taj način možemo postići maksimalnu razinu kvalitete i sigurnosti hrane za krajnjeg kupca.

U našem HRN EN ISO/IEC 17025 akreditiranom području umjeravanja temperature i relativne vlažnosti možete naći gotovo sve vrste termometara (za kontaktno i bezkontaktno mjerenje), higrometara i termohigrometara, a osim toga akreditirano ćemo vam umjeriti ne samo mjerne instrumente, nego i čitave uređaje poput zamrzivača, hladnjaka, termostata, inkubatora, sušionika, sterilizatora, kupelji, peći i klima komora, za koje vam osim umjeravanja možemo provesti i kvalifikaciju sa specifičnim testovima koje od nas zatražite. Prvi u Hrvatskoj i među prvima u Europi vam možemo akreditirano umjeriti, te kvalificirati i autoklave. Umjeravanje autoklava podrazumijeva i određivanje efektivnog vremena sterilizacije F0, vremenskih razlika u postizanju temperature sterilizacije, fluktacije temperatura i čitav niz drugih parametara, uključujući i proširenu (k=2) mjernu nesigurnost. Rezultati naših umjeravanja i kvalifikacija korišteni su i u postupcima registracije prehrambenih proizvoda pri FDA.

Naše područje akreditacije za obujam obuhvaća klipne pipete, birete i dispenzore (i to čak i one najmanje od samo 1 ul), te stakleno odmjerno posuđe (pipete, birete, menzure, tikvice, čaše itd.) i piknometre. Za većinu klipnih mjerila obujma vam po potrebi možemo osigurati i servis.

Prvi u Hrvatskoj vam možemo akreditirano umjeriti pH metre,  centrifuge i konduktometre.

Ostatak našeg akreditiranog područja obuhvaća različite uređaje za mjerenje duljine, gustoće i tlaka, a možemo Vam organizirati i akreditirana umjeravanja naših partnerskih laboratorija (za npr. vage i utege, ali i neuobičajenije instrumente poput npr. luxmetara ili tahometara, za koje u Hrvatskoj ne postoje akreditirani laboratoriji).

Što se tiče temperaturnog mapiranja, u Metroteci imamo stručnjake ne samo u području mjeriteljstva nego i u području klimatizacije. U mogućnosti smo brzo doći u vaše prostore, napraviti plan mapiranja, provesti mjerenja i isporučiti izvještaje u samo nekoliko dana. Osim toga, svi data loggeri koje za mapiranja koristimo, pod konstantnim su nadzorom našeg HRN EN ISO/IEC 17025 akreditiranog umjernog laboratorija, što nam daje prednost kod sigurnosti rezultata jer ne ovisimo o godišnjem umjeravanju data loggera u nekom vanjskom laboratoriju. Metroteka prva u Hrvatskoj i regiji osim standardnih izvještaja o mapiranju nudi i akreditirano umjeravanje temperaturnih komora većih od 2000 litara, poput hladnih soba.

I na koncu, naš zajednički interes je kvaliteta laboratorijskog rezultata, i to bez obzira jeste li akreditirani, u postupku akreditacije, ili vam akreditacija nije cilj, ali kao laboratorij želite imati integritet i sigurnost. U Hrvatskoj i regiji nažalost postoji praksa izdavanja "certifikata o umjeravanju, kvalifikacijama i validacijama" od strane pojedinih servisera i zastupnika, koji uglavnom nisu kompetentni u području mjeriteljstva i umjeravanja, a riječ je o područjima za koje postoje akreditirani laboratoriji. Takvi certifikati će možda i zavarati nekog needuciranog inspektora, ali budući da u 99% slučajeva sadrže netočne rezultate, oni predstavljaju rizik za integritet Vaših rezultata, a mi smatramo da nije fer da takav certifikat uopće plaćate. Ukoliko želite - pozovite nas, a mi ćemo zajedno s vama proći svu vašu dokumentaciju o umjeravanjima i kvalifikacijama, te vas upozoriti na takve slučajeve, i naučiti vas kako da ih prepoznate sami u budućnosti. To je naša dužnost odgovornog umjernog laboratorija, jer i vaš i naš laboratorijski rezultat predstavljaju jedan od temelja funkcioniranja čitavog društva.

Javite nam se

Imported Layers Copy
SVE NAŠE LABORATORIJSKE USLUGE